středa 4. prosince 2013

Jak vybrat dobrý robotický vysavač

Dnešní doba fandí různým robotickým pomocníkům pro naše domácnosti. Jarda a jeho tým se během podzimu zaměřil na zkoušení a testování robotických vysavačů.

Internet je plný zaručených rad, který robotický vysavač je ten nejlepší a obvykle ty ostatní jsou špatné. Nejprve si musíme ujasnit, kdo tyto příspěvky nebo články píše. Většinou to je výrobce, distributor nebo přímo prodejce. Málokdy najdete nezávislé a dobré informace, které by Vám pomohly s výběrem toho pravého.

Na co myslet před koupí robotického vysavače

Před koupí robotického vysavače je nutné prozkoumat místnosti, kde by robotický vysavač uklízel a zaměřte se na následující otázky
  •  Je rozložení nábytku takové, aby se vysavač vždy všude dostal a vešel. Ideálně potřebuje kolem sebe alespoň 1 metr volného místa. Zvládá i menší prostor, ale pokud usoudí, že je prostor příliš úzký, nezajede tam.
  • Není na podlaze mnoho překážek? Volně ležící kabely, vysoké prahy jsou pro každého robota překážkou. Robotický vysavač je určen především k uklízení a ne ke zdolávání překážek. 
  • Koberec s dlouhým vlasem není vhodný pro údržbu robotickými vysavači.
  • Budete mít kde umístit dokovací stanici pro Váš robotickýá vysavač? Je třebam aby stanice byla v dosahu  elektrické zásuvky, v jejím okolí byl alespn jeden metr volného místa bez překážek a dokovací stanice musí být vždy robotu dostupná.
  • Nejsou Vaše podlahy nebo koberce moc tmavé? Tmavý podklad dělá robotovi potíže při orientaci a špatně čte a má pak problém identifikovat na takové podlaze třeba i hloubkové rozdíly a tím se vyhnout karambolu.
Robotické vysavače jsou obvykle velmi jednoduché na ovládání. Před tím, než robotický vysavač vypustíte vstříc nepořádku na vašich podlahách, nezapomeňte rozmístit virtuální zďi. Pokud si kladete otázku, co je virtuální zeď, pak věřte, že jde o jednoduchý kužel, který umístíte třeba do dveří nebo před schody. Virtuální zeď tak pomocí signálu zamezí robotovi cestu, ten se otočí a jede si uklízet jinam.

Kritéria při výběru robotického vysavače

V první řadě porovnejte
  • sací výkon
  • jak dlouho dokáže plně nabitý robotický vysavač uklízet
  • jakou má kapacitu koše (čím menší kapacita koše, tím častěj ho musíte vysypávat a nemusíte pak ani využívat samostatnost robota)
  • počet nabití baterie a typ baterie
  • boční kartáčky, které pomáhají u zdi nebo v rohu
  • jestli sběrný kartáč namotává chlupy nebo vlasy na sebe - asi by Vás nebavilo čistič tento kartáč od všeho, co se na něj namotá
  • umí si robotický vysavač poradit s bakteriemi nebo zárodky blech (HEPA filtr, UVC lampa nebo mop s vklákdnem nano-stříbra) - toto ocení asi nejvíce alergici
  • chcete, aby váš robotický vyssavač i vytřel?

Ze srovnávací tabulky je jasně vidět, že nejdražší nemusí znamenat nejlepší a ten kdo není líný si dohledat informace a porovnat je, může ušetřit hodně peněz. Vysoká cena v tomto případě není zárukou toho nejlepšího.

Nejčastější chyby majitelů robotických vysavačů

Robotický vysavač je poměrně hloupý stroj a dělá jako každý stroj řízenýmnějakým program jen to, co mu program říká a povolí. Takže určitě nerozezná exkramenty vašich domácích mazlíčků a nevyhne se jim. Lidé si na internetu nejčastěji stěžují, že jejich robotický vysavač nadělal díky takovéto překážce více škody nez užitku. Ale třeba i výrobci doporučují, aby zvířata nebyla v jedné místnosti polu s robotem a pokud možno ani malé děti. Jarda by k tomu snad jen dodal: "Pokud Vaše zvířátka běžně vykonávají svoji potřebu na podlahu, pak je to problém v páničkovi, který nedokázal naučit svého mazlíčka chodit na zvířecí záchod".

Dalším nešvarem je zastavěný byt nábytkem. Robot, který vyhodnotí, že je v prosotru mnoho překážek, bude uklízet pouze tam, kam se vleze a má dost prostoru na pohyb všemi směry.


57 komentářů:

  1. Už nějakou dobu surfuju a hledám informace o tomto výborném pomocníkovi. Toto srovnání ser mi hodně líbí. Musím říct, že na internetu vidím hodně propagaci a nabídku vysačů značky iRobot, která ale v tomto porovnání nevychází dobře a to mě překvapuje, protože jsem si myslel, že jsou jednička. Překvapilo mě, že za podstatně menší peníze lze sehnat lepší vysavače RobZone nebo Clebo nebo i Samsung. Je to všechno jen marketingový trik? MichalM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Michale, internet je opravdu plný propagace iRobota - mají aktivní marketing. Nicméně platí, asi jako u všeho, dvakrát měř a jednou řež :) Z našeho strovnání je vidět, že třeba Robzone nebo i Samsung stojí méně peněz, ale dostanete z nich mnohem více muziky (myšleno parametricky nikoliv hlukem).

      Vymazat
    2. No já jsem se už asi rozhodl, ale někde jsem četk, že jde vlastně o malé zametače a ne vysavače. Mám tomu rozumět tak, že mi je na koberci takový robot k ničemu? Michal

      Vymazat
    3. Michale na koberce je takový robotický vysavač taky dobrý. Jenom nebude účinný na kobercích s dlouhým chlupem - takové běžném koberce jsou OK. Dokonce nám Robzone při předváděčce ukazoval na koberci, který chvíli před nasazením robota vyčistila uklizečka velkým vysavačem, kolik toho ještě vyčistil ten malý prcek. Docela jsou koukali, málo toho nebylo.

      Vymazat
    4. díky za info, koukal jsem, že Robzone má showroom kousek od nás, tak si asi domluvím ukázku - chlupatý koberce nemáme, tak snad vše ostatní zvládne - stejně podle tady té vaší tabulky by měl být parametricky nejlepší MM

      Vymazat
    5. Určitě si jděte Robzone vyzkoušet, stojí to to. Zkuste si i další, ať vidíte rozdíly. Ale předem si určete, na co vlastně chcete takový vysavač - běžný úklid, s mopem nebo bez, jestli máte doma zvířata, jestli jste alegrici, jestli máte pod postelemi nebo gaučem alespoň 10cm místa atd.

      Vymazat
    6. Tady jsem našla nějaký článek o robotických vysavačích značky iRobot, ale osobní zkušenost nemám. http://www.proprofiky.cz/Jak-vybrat-Roboticke-vysavace-iRobot/ Nebo ještě o robotek značky Scout http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-volny-cas-bydleni/253237/maly-ale-sikovny-novy-roboticky-vysavac-miele-scout-rx1.html

      Vymazat
    7. Já bych to spíše viděl tak, že tato recenze, nevím proč, vychvaluje nekriticky Robzone na úkor iRobot....viz první tabulka srovnání vysavačů.
      Ne, že by byl Robzone úplně špatný, ale nezvládá přejezdy na koberce, nerozpozná při vysávání nabíjecí stanici, kterou posune a potom se do ní nenůže vrátit. iRobot tyto nectnosti nemá. Jinak Robzone Duoro Xclean vysává slušně, ale platí o něm také výše uvedené. Mám oba( Robzone i iRobot), tak mohu posoudit. Co ještě nemoho říct, je životnost, protože je provozujeme oba teprve měsíc.
      Pokud ale někdo chce vytírat větší plochy na mokro, doporučuji koupit robotický mop.

      Vymazat
  2. moc pěkný článek, také jsem byl překvapen. Mimochodem odkud je ten test?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, veškeré informace jsme získali z veřejných a dostupných zdrojů na internetu, případně jsme si obešli i prodejce, kvůli odzkoušení.

      Vymazat
    2. Dobrý den, stal jsem se majitelem Douro robota,
      snažil jsem se najít to nejlepší na trhu.
      Vše je super, až na to, že se nevrací do nabíjecí stanice, pakliže svítí slunce skrz velké okna do bytu,
      stíny mu dělají nepřekonatelný problém, takže je nutné ho pokaždé znovu naprogramovat, jakmile se vybije.
      Co je pozitivní, slunce každý den nesvítí a pokud to jde tak ho pustím až večer, fakt je tichej, nevím co budu dělat v létě, ale to je daleko, budu infomovat, nebo napište pokud máte nějaké dotozy.
      S pozdravem
      Václav S.

      Vymazat
    3. Mam ten sami problem nevraci se do nabijeci stanice

      Vymazat
  3. Zajímavý srovnání, překvapujeme, že iRobot je za tolik peněz docela předražený bazmek. IH

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den IH. V našem článku neříkáme, že je iRobot "bazmek", ale prostě za podstatně větší pořizovací cenu nabízí téměř poloviční výkon a parametry. Z našeho pohledu, jako pohledu zákazníka je logická volba Robzone v poměru cena výkon.

      Vymazat
    2. no tak je to drahá sranda no...ještě jsem se chtěl zeptat, proč by měl mít robotický vysavač UVC lampu, jak píšete v článku? ih

      Vymazat
    3. Robotické vysavače s UVC lampou dokážou zničit různé bakterie, viry nebo roztoče. Je to velmi dobré příslušenství třeba pro alergiky nebo do domácností, kde mají domácí zvířátka. My jsme testovali robotický vysavač Robzone na jednom našem alergikovi a byl v pohodě, až tomu sám nechtěl věřit.

      Vymazat
    4. takže když mám doma kočku,protože to je manželky mazlík, ale já pořád kejchám i tam, kde kočka není, tak už bych nemusel, protože ty chlupy a breberky ten vysavač zlikvidje? IH

      Vymazat
    5. Pochopitelně, to co je na zemí, co se pak může rozvířit, to by měl zvládnout v pohodě. S pohovkou nebo postelí vám to asi nepomůže. Ale taky je možnost používat ruční UVC lampičku pro místa, kam robotický vysavač vybavený UVC lampičkou nemůže. Mám dojem, že Robzone je taky prodává - radši se ale podívejte.

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. OPRVDU PARADNI SROVNANI MO SE.MI TATO RECENZE LIBI. JSEM RAD ZE JSEM SI OBJEDNAL ROB ZONE POSLEDNI MODEL,ROMY 3.0 PROFI VE ZLATE myslite ze jsem udelal dobry kup? dekuji za odpoved

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, když jsme pracovali na tomto článku, tak jsem neměli žádné informace k tomuto robotickému vysavači. Podle nyní dostupných informací to vypadá, že tam došlo od předchozí verze k nějakému upgradu. Jestli jste udělal dobrý kup? Snad ano. Musíte být především spokojený vy. My z redakce nemáme z čeho vycházet, abychom posoudili, jestli je nebo není tento konkrétní produkt dobrý nebo špatný. Nicméně obecně je Robzone dobrý i soudě dle různých diskuzí na internetu. A v porovnání cena výkon se domnívám, že je to OK.

      Vymazat
  6. Prosim jeste o radu jak ho donutit po pripade nsstavit na vysavani kobercu.dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Robotické vysavače mají obecně problém s vysávání chlupatých / dlouhovlasých koberců. Jsou určeny pro hladké podlahy a běžné pochozí koberce s krátkým chlupem. Nastavovat snad není nic potřeba. Robotické vysavače vč. Robzone ví, co má dělat a není třeba je ručně přepínat podle povrchu. Případně najdete více informací v návodu nebo kontaktujte prodejce.

      Vymazat
  7. Bára Měchurová21. května 2014 v 11:28

    Dobrý den, vybrala jsem si podle Vašeho článku a recenzí na Heuréce robotický vysavač Robzone. Chci Vám napsat, že jsem s ním spokojená a to co jsem tady četla souhlasí.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den,jsem velice překvapena jak testy tak i diskuzí,sleduji také vše okolo robot.vysavačů a málem jsem si už koupila robzone,když jsem našla stránku minsterstva obchodu,že zakazují činnost robzone už i v ČR a ne jen v Rakousku,asi proto bych si nekoupila robota od nich,asi jednou bude problém s náhr.díly a servisem.Není to nějaké divné ?Navíc si myslím,že irobot je zavedený,prodávaný po celém světě,prodává se x let,proto je asi i tak drahý.Neříkám,že jsem rozhodnutá s koupí od nich,ale poslední test pro PRE v Jungmannově ulici taky vyhrál irobot.Cenově zda i robot nebo LG ve stejné kvalitě bude za stejné peníze,takže 0 od 0 pojde.Co naplat.prostě vysavače za 2 tisíce nefungují.L.Kubik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, souhlasím s Vámi, že robotické vysavače za 2 tis. nefungují. Nicméně ještě jsem zmiňovaný Robzone za takovou cenu neviděl - stačí si najet na stránky robzone.cz. Můžete prosím přidat odkaz na zmiňovanou stránku Ministerstva obchodu a průmyslu?

      Vymazat
    2. Prosim o informaci ohledne odkazu na zminovany clanek o zakazu cinnosti robzone. Dekuji BS

      Vymazat
  9. Vážení čtenáři, reaguji na zdejší komentáře jako největší specializovaný e-shop v ČR. Na našich stránkách sjednocujeme u jednotlivých modelů recenze reálných zákazníků z Heuréky a ostatních zdrojů. Proto doporučujeme při výběru vhodného modelu tyto recenze projít a posléze se rozhodnout u jakého prodejce vybraný model zakoupit. Neváhejte využít i odborný on-line chat, kde se vám vyškolený personál bude rád věnovat.

    OdpovědětVymazat
  10. My toto taky řešili. Vysáváme každý den a nikde nesmí být ani smítko – máme tento vysavač od Electrolux: http://www.hyperzbozi.cz/vysavace/electrolux-zusallflr-7-176823251, s kterým jsme spokojeni.

    OdpovědětVymazat
  11. ...hlavně že je to přebráno ze stránky robzone cz, tak není divu, že vyšel jako nejlepší ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. .... má pravdu "předseda"!! :-)) V článku z 28.1.2014 uvádíte, že: "veškeré informace jste získali z veřejných a dostupných zdrojů na internetu, případně jste si obešli i prodejce, kvůli odzkoušení" - proč tedy prezentujete stejné srovnání a hodnocení jako je na stránkách RobZone.cz? Předem děkuji za objasnění situace. Zdraví Silvie

      Vymazat
  12. Dobrý den, stal jsem se majitelem Douro robota,
    snažil jsem se najít to nejlepší na trhu.
    Vše je super, až na to, že se nevrací do nabíjecí stanice, pakliže svítí slunce skrz velké okna do bytu,
    stíny mu dělají nepřekonatelný problém, takže je nutné ho pokaždé znovu naprogramovat, jakmile se vybije.
    Co je pozitivní, slunce každý den nesvítí a pokud to jde tak ho pustím až večer, fakt je tichej, nevím co budu dělat v létě, ale to je daleko, budu infomovat, nebo napište pokud máte nějaké dotozy.
    S pozdravem
    Václav S.

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, no nevím, pokud by Robzone Duoro byly tak dobré vysavače, tak proč je tolik negativních recenzí na heuréce :-( http://vysavace.heureka.cz/robzone-duoro-profi/recenze/? Je tam spousta příspěvků, kde uživatelé uvádí, že se jim velmi často něco pokazilo. Překvapilo mě i to, že např. D-TEST, který tvrdí, že je nezávislá zkušebna, do posledního testování tuto značku ani nezařadila. Zdraví Silvie

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den. Ráda bych, aby se pan autor vyjádřil k reakci paní Silvie ze 25. prosince 2015 5:50 ".... má pravdu "předseda"!! :-)) ..."
    Protože takhle to může vypadat, že je tato "recenze" zrovna tak ZAPLACENÁ VÝROBCEM jako jsou ostatní "recenze" zaplacené jinými výrobci. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  15. Moc pěkný článek a srovnání, každopádně by to chtělo i nějaký reálný test či video těchto vysavačů, jak si vedou v domácím prostředí. Některé reálné testy se dají najít v dTestu či na Youtube stačí trošku hledat.
    Jedinou věc co bych potvrdil je, že vysavač do 3 000 Kč je úplně zbytečné kupovat, když už chce člověk robotický vysavač, musí se prostě srovnat s tím, že do robotického vysavače je potřeba zainvestovat, alespoň 8 000 Kč.

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý den,zakoupil jsem od Robzone Roomy 3,0.
    Mám tmavší koberec,vysavač první den bez problému jezdil.Druhý den uklízel místnost o patro výš,po návratu do původních prostor už jenom zmateně couval a narážel do překážek až se zastavil.Dvakrát jsem ho poslal na reklamaci .Pokaždé se vrátil s tím,že je v pořádku. Vysvětlení reklamace: Na některých plochách prý pracovat nebude a můžou mě za mé penize deaktivovat senzory,potom,ale může spadnout ze schodů.
    Jelikož tyto informace v propagačních materiálech nikde neuvádějí a jde o klamavou reklamu,tak jsem navrhl odstoupení od kupní smlouvy.Od té doby prodejce nereaguje....
    A mě zůstal přístroj,který můžu hodit ze skály.Na internetu jsem potom našel odkazy,že je to častý problém. Tmavší podlahy vyhodnotí jako schody a couvá od nich...

    Myslím,že potencionelní kupec by měl zvážit zda tento výrobek koupit! Hrozí značné riziko,že se dostane do stejné situace a věc bude muset řešit soudně.

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý den,

    co říkáte na tento? http://www.arecenze.cz/test-robotickych-vysavacu/iclebo-arte/ Nebo se na to radši vykašlat a jít do klasiky? Díky

    OdpovědětVymazat
  18. Na základě vaší recenze a této jsem se rozhodli pro tento https://azrecenze.cz/robzone-duoro-xclean/ Máte někdo vlastní zkušenost?

    OdpovědětVymazat
  19. Dobrý den uvažuji o zakoupení robotického vysavače od společnosti Robzone DUORO XCLEAN PROFI - máte někdo prosím jakoukoliv zkušenost s tímto výrobkem případně můžete doporučit nějaký ozkoušený robotický vysavač děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednoznačně nejlepší jsou vysavače firmy IRobot. My máme Duoro, kamarád má IRombu a tak jsem mohl srovnávat . IRobot je lepší ve všech směrech. V pohybu, vysávání, nemotá se do šňůr, i v ostatních vlastnostech. Prostě ve všem. Drahý je kvůli použitým materiálům, které jsou velmi kvalitní a také proto mnohem déle vydrží.Stačí se zajít podívat na vlastní oči z čeho udělali Duoro a z čeho je IRomba. Např. Hepa filtr u Duoro je papírový a nyní již nestojí původních 100 Kč. ale 150. Slušný cenový skok během jedné sezony. IRomba má Hepa filtr u vyšších řad omyvatelný. Tak si už sami spočítejte další. Ostatně na webu je odborných recenzí opradu hodně. Lituji že jsme koupili Duoro a ne Rombu. Nedělejte stejnou chybu.

      Vymazat
  20. To si opravdu lidi nemuzete precist komplet celou historii diskuze? Jinak co jsem v techto dnech zjistil tak tento robovysavac je uz hoodne zastaraly.

    OdpovědětVymazat
  21. Osobně doporučuji spíše klasický vysavač a dát si jednou za čas trochu práce s vysáváním. Robotické vysavače, jak se píše v článku, nejsou moc chytré a i když v dnešní době disponují pokročilým systémem senzorů, v některých prostorech jsou nepoužitelné, neuklízí těsně kolem nábytku, zkrátka... samy o sobě nestačí. Možná pomáhají krátkodobě udržovat pořádek, ale z dlouhodobého hlediska se nemohou vyplatit :)

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj,
    Platí ten předpoklad s tím, že robotický vysavač pouze prodlužuje intervaly mezi nutností klasického vysávání i pro vysavače z vyššich cenových tříd? Jsem ochoten si připlatit i vyšší částku, ale byl bych rád, kdyby se tím proces vysávání plně zautomatizoval :).
    Děkuji moc.

    OdpovědětVymazat
  23. Musím říct, že jsem zkoušel robotický vysavač ale mnohem více se mi osvědčil klasický a klasický vysavač nic nenahradilo.

    OdpovědětVymazat
  24. Jednoznačně nejlepší jsou vysavače firmy IRobot. My máme Duoro, kamarád má IRombu a tak jsem mohl srovnávat . IRobot je lepší ve všech směrech. V pohybu, vysávání, nemotá se do šňůr, i v ostatních vlastnostech. Prostě ve všem. Drahý je kvůli použitým materiálům, které jsou velmi kvalitní a také proto mnohem déle vydrží.Stačí se zajít podívat na vlastní oči z čeho udělali Duoro a z čeho je IRomba. Např. Hepa filtr u Duoro je papírový a nyní již nestojí původních 100 Kč. ale 150. Slušný cenový skok během jedné sezony. IRomba má Hepa filtr u vyšších řad omyvatelný. Tak si už sami spočítejte další. Ostatně na webu je odborných recenzí opradu hodně. Lituji že jsme koupili Duoro a ne Rombu. Nedělejte stejnou chybu.

    OdpovědětVymazat
  25. Zkoušel jsem robotický vysavač od iRobot a je docela dobrý.

    OdpovědětVymazat
  26. Děkuji za pěkný článek. Také uvažuji, že si koupím robotický vysavač, ale moc se nevyznám v tom, který by byl nejlepší. Je jich na trhu tolik, že si prostě nemůžu vybrat. Líbilo by se mi ale, když by někdo vysával za mě :-) Teď k úklidu používám parní vysavač Karcher a to je opravdu skvělý pomocník. Podle mě jsou parní vysavače Karcher nejkvalitnější, proto jsem se rozhodla zrovna pro tohoto výrobce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli pro vás můžu mít jeden tip, tak zkuste mrknout na tento: https://yeselektro.cz/roboticke-vysavace/74808-klarstein-cleanhero-roboticky-vysavac-automaticky-dalkove-ovladani-bily.html Právě ten jsme si nedávno pořídili domů a musím říct, že za tu cenu je vážně super. :-)

      Vymazat
  27. Nedávno jsem se díval na https://komparito.cz/k/roboticke-vysavace/ a jako nejlepší volba mi připadá Sencor SRV 4250SL

    OdpovědětVymazat
  28. Nedávno jsem pořizoval nový vysavač, tak jsem taky přemýšlel, že bych pořídil robotický. Nakonec jsem se ale rozhodl a koupil jsem vysavač Bosch. Hlavní kritérium bylo takové, že jsem chtěl něco, co budu moct vzít i do dílny nebo s tím vyluxovat auto, což by s robotickým moc nešlo. A stejně doma u nás vysávám já. :))

    OdpovědětVymazat
  29. Osobně jsem spíš příznivkyně centrálního vysavače než robotického. Máme ve sklepě šroubový kompresor a v každé místnosti pak jeden až dva sběrné koše, které odvedou odpad do centrální nádoby. Zatím bezporuchové a funguje to naprosto perfektně. Jen s tím chce počítat už při stavbě nebo rekonstrukci domu, protože není nic horšího než zjistit, že byste to chtěli, ale už měli hotové stěny. :)

    OdpovědětVymazat
  30. Tak to je parádní. Přesně nějaký takovýto článek jsem hledal. Už nějakou dobu si domů právě chceme pořídit robotický vysavač, nicméně s jeho výběrem jsem si až doteď vůbec nevěděl rady. Ještě před pár lety to byla úplná novinka a dnes už jich je na trhu takové množství, že člověk prostě neví, který vybrat.

    OdpovědětVymazat
  31. Robotické vysavače jsou fajn, jen pozor na to, abyste doma neměli tmavé podlahy. My si koupili ten od Xiaomi, ale s černým kobercem si to prostě netyká a tak nám ho nevysaje. Prý to je pojistka proti pádu, ale copak by z koberce spadnul? No, prostě ty systémy mají ještě určité mezery. :)

    OdpovědětVymazat
  32. Poslední dobou se zabývám také otázkou, zda si máme pořídit robotický vysavač, jelikož se mi líbí myšlenka, že bude doma uklizeno, když přijdeme z práce domů. Manžel si v loni pořídil robotickou sekačku a je s ní velice spokojený, jelikož nemusí neustále chodit po zahradě s klasickou sekačkou jako dříve.

    OdpovědětVymazat
  33. Vypadá to zajímavě, ale potřeboval bych spíš vyřešit to, kam dávat nabíjecí stanice pro elektromobily. Je to prostě něco na ten způsob toho, že když máte vysavač, tak ho taky musíte krmit elektřinou, respektive energií. A ta síť a infrastruktura nabíječek u nás je fakt mizerná. To vědí všichni majitelé elektromobilů.

    OdpovědětVymazat
  34. Taky zvažuji, že si pořídím robotický vysavač. Na internetu jsem si našla recenze, které byli vesměs všechny pozitivní. Ale nejdřív jsem si objednala malíře tady, aby mi vymaloval celý byt. Pak si pořídím vysavač, který budu moct ovládat přes mobil. Už se těším až budu mít doma stále uklizeno.

    OdpovědětVymazat