úterý 27. května 2014

Co by měla umět robotická sekačka na trávu

Dnešní doba si přímo vyžaduje samostatné mašinky a pomůcky, abychom v tom všem spěchu nedělali nic na co nemáme čas (nebo nechceme mít) a je třeba se věnovat práci nebo rodině. To souvisí i s péčí o trávník. Pro někoho otravná činnost, kterou je třeba dělat v hlavní sezóně i dvakrát týdně, aby trávník nějak vypadal  a zahrada nebyl džungle. Pojďme si říct, co by měla mít a co by měla umět dobrá robotická sekačka.

Velikost zahrady, kde bude robotická sekačka sekat

Velikost zatravněné plochy je velmi důležitá, protože výrobci, kteří nabízí automatické sekačky trávy, nabízí své modely právě podle plochy, o kterou se mají starat. Tady ještě může být rozdíl v tom, že někteří výrobci, rozlišují celkovou plochu a někteří obvod plochy. To je dané mimojiné principem, podle kterého se sekačky orientují. Někteří výrobci nabízí robotické sekačky, které se chovají podobně jako robotické vysavače. Tedy až narazí na překážku, tak změní směr. Jiné se orientují pomocí slabého drátku, který je schován po zemí. Pokud robot přijeden nad drátek, otočí se a změní směr jízdy. Díky tomuto šikovnému triku můžete vymezit okrasné místa, lemy zpěvněných ploch nebo konec pozemku, kteý nemá plot.

Pomocník do každého počasí

Obrovská výhoda robotických sekaček je v tom, že mohou sekat kdykoliv a za jakéhokoliv počasí. Tiché robotické sekačky mohou pracovat i v noci. Mohou pracovat i za deště, který jim nevadí. Pokud si kladete otázku a co mokrá tráva? Tak věřte, že pokud vaše aumotickcá sekačka seká trávník pravidelně, tak to není žádná překážka. Robotické sekačky by měli správně sekat velmi často a tím dosáhnout krásného efektu permanentně udržovaného trávníku, který Vám budou závidět všichni sousedi.

Samostatnost

Dobré robotické sekačky jsou naprosto samostatné a poznají, zda-li je již čas odjet do docku a nabýt novou energii. Tento dock musí být robotovi stále přístupný. Obavy o odcizení pominou, když je robot vybaven alarmem, který se spustí, pokud robotickou sekačku nadzvedne někdo, kdo nemá. Tady je taky dobré, když je sekačka vybavena GPS signálem. Určitě nesmíme zapomenout na možnost ovládání sekačky přes chytrý telefon. Tedy poslat ji vzdáleně do práce, když nejste zrovna doma.

43 komentářů:

  1. Hledám fakt kvalitní automatickou sekačku. Poradíte, která je dobrá?

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, neočekávejte, že Vám hned napíšu vhodný typ.

    OdpovědětVymazat
  3. Zkuste se zamyslet, co od sekačky odčekáváte, jakou plochu má sekat, jakou by měla mít asi tak výdrž, jak moc ji chcete mít pod kontrolou atd.

    OdpovědětVymazat
  4. a je to rovný terén nebo kopcovitý?

    OdpovědětVymazat
  5. dobře a máte zahradu jako jeden celek nebo ve dvou a více celcích?

    OdpovědětVymazat
  6. dalo by se říct, že 3 celky, hrací plochu, odpočinkovou a takovou okrasnou

    OdpovědětVymazat
  7. Já bych v tomto případě doporučil Hondu Miimo 300

    OdpovědětVymazat
  8. Aha, já čekal nějakou Husquarnu nebo Robomower…

    OdpovědětVymazat
  9. Když si vezmu Robomower, tak ten nabízí daleko kratší vodiící drát, takže se sotva vymezíte obvod zahrady a už Vám nic nezbyde na to, co je uprostřed

    OdpovědětVymazat
  10. proč bych potřeboval ten drát uprostřed zahrady?

    OdpovědětVymazat
  11. chodníky, květináče, okrasně kytky, kačírky, keře atd.

    OdpovědětVymazat
  12. Honda má lepší trakci v kopcovitém terénu a můžete si dobře naprogramovat přejezdy mezi jednotlivými částmi zahrady

    OdpovědětVymazat
  13. Pokud Vím, tak Honda Vám dokáže podle plánu Vaší zahrady přesně naprogramovat robotickou sekačku, aby každou sekci zahrady posekala zdravě a nesakala moc málo ani moc často

    OdpovědětVymazat
  14. cenově je srovnatelná s Hondou

    OdpovědětVymazat
  15. záběr sečení je stejný, max. plocha je větší u Hondy

    OdpovědětVymazat
  16. Honda je tišší podle údajů prodejců

    OdpovědětVymazat
  17. Nevím, krom Hondy jsem u jiného nenašel :(

    OdpovědětVymazat
  18. a co Lizard? Je levnější…

    OdpovědětVymazat
  19. Ale zase má horší rozmezí výšky sekání - podle modelu Lizard mower S1 vs Miimo 300

    OdpovědětVymazat
  20. A Max.plocha sečení: 400 m2 ??? To je dost málo, Honda má až 2200 m2

    OdpovědětVymazat
  21. aha, to jsem nevěděl

    OdpovědětVymazat
  22. podle srovnání s řadou jiných výrobců shledávám jako výhodu, že vodící drát se u Hondy vede po travním drnem. Jiní výrobci preferují ho upevnit pomocí hřebů, což mi přijde komlikované v tom, že se pak dá o drát zakopnout nebo hi i jinak poškodit

    OdpovědětVymazat
  23. a jak se dává pod zem, tak to se zase musí rozrýt celá zahrada, ro zase přijde blbý mě

    OdpovědětVymazat
  24. Kdepak, stačí buď zařezávací pilkou vytvořit linku která časem zaroste, nebo jen zajet rýčem do země a také pak nechat zarůst.

    OdpovědětVymazat
  25. Instalace Hondy Miimo je hezky vidět na tomto blogu http://roboticka-sekacka.blogspot.com/2014/07/instalace-roboticke-sekacky-honda-miimo.html

    OdpovědětVymazat
  26. Je nějaká možnost ovládání sekačky přes smartphone?

    OdpovědětVymazat
  27. Honda nabízí speciální aplikaci, díky kterého máte přehled o všem a robotickou sekačku Honda Miimo pod kontrolou

    OdpovědětVymazat
  28. Také jsem příteli říkala, abychom na zahradu pořídili novou sekačku. On ale trvá na tom, že to ještě nepotřebujeme. Že mu prý nevadí si jednou za čas půjčit od souseda jeho stroj. Má pravdu, že ta údržba by byla složitá a když to může dělat soused za flašku vína, máme zase o trošku jednodušší život.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to řeším úplně stejně. Naštěstí mám souseda, se kterým mám velmi dobré vztahy, takže půjčit si od něj sekačku není až takový problém. Celkově si pomáháme vzájemně. Já mu zase například letos pomáhal s instalací zavlažovacího systému. Nikdy předtím jsem to nedělal, ale byla to skvělá zkušenost. Teď uvažuji nad tím, že si to na zahradu koupím také.

      Vymazat
  29. Děkuji moc Jardo, za všechny tyto velice zajímavé rady a nápady. Já ale raději zůstanu u toho, co pro mne znamená slovo zahradní technika . A tímto slovním spojením myslím kosu a možná maximálně nějaký křoviňák, ale nic víc. Ničemu více nevěřím, ta nová technologie je prostě na mě nějak moc.

    OdpovědětVymazat
  30. Ahoj. Předem bych chtěl říct, že máte super blog. Měl bych na vás takový dotaz. Všiml jsem si, že tu hodně radíte s různými technickými věcmi, tak mě napadlo, že se třeba dočkám nějaké rady. No a teď k věci. Potřeboval bych do své dílny nějaký kompresor a nejsem si jistý jestli by byl lepší pístový nebo šroubový kompresor. Co myslíte? Já osobně se teda zatím přikláním k tomu šroubovému.

    OdpovědětVymazat
  31. Tady ty robotické sekačky sice vypadají super, ale musím teda říct, že já asi mnohem víc věřím těm klasickým na elektřinu. Jen teda s tím přívodem elektřiny na zahradu to bylo trochu složitější. Naštěstí to ale vyřešila nová venkovní podomítková krabice a následně krytá zásuvka. Teď už alespoň nemusím tahat dlouhou prodlužku z garáže.

    OdpovědětVymazat
  32. Manžel si teď usmyslel, že chce také investovat do robotické sekačky. Tenhle článek mu tedy určitě ukážu, díky moc. :) Pokud se nepletu, tak už má ale nějakou robotickou sekačku vybranou, myslím že tady odtud https://www.robotprofi.cz/ Říkal, že vyjde na necelých 30 tisíc, tak jsem zvědavá co to bude za zázrak.

    OdpovědětVymazat
  33. S manželem jsme si pořídili robotickou sekačku, jelikož díky ní máme více času na naše děti. Trávník máme stále upravený a tatínek měl dokonce o víkendu čas si s nimi vyrobit létajícího draka. Následně jsme ho šli všichni odpoledne vyzkoušet na louku u lesa a světe div se on létal.

    OdpovědětVymazat
  34. Tahle robotická sekačka se mi velice líbí, ale já mám zahradu docela kopcovitou, a tak mám strach, že by to nevyjela. Proto jsem si pořídila klasickou benzínovou sekačku s pojezdem a moje zahrada je krásně posekaná. Zatím to zvládám, ale pokusím se podívat, jaký terén tyto robotické sekačky dokážou posekat, protože nejsem zrovna nadšenec do sekání :D.

    OdpovědětVymazat
  35. Robotickou sekačku bych hrozně chtěl. Máme celkem velkou zahradu, takže tam by určitě využití našla. Díval jsem se ale, že to je pořád celkem drahá záležitost. Navíc v mém případě letos dostal přednost plastový bazén, do kterého jsem chtěl investovat už dlouho. Robotickou sekačku snad koupím příští rok. :)

    OdpovědětVymazat
  36. Podle mě by měla robotická sekačka být tak chytrá, aby byla schopná sekat bezpečně kolem zahradních rostlin. Na práci na zahradě je pro mě nezbytná ochranná obuv a ochranné rukavice. Pro mě je důležité, aby moje zahrada byla stále upravená. Proto na ní trávím hodně času, ale pro mě to je perfektní relax.

    OdpovědětVymazat